w

Fra tvangstrøye til kunstnerisk anerkjennelse

Trastad Samlinger er et kunst- og kulturhistorisk museum, i praksis et Outsider Art galleri som viser nasjonal og internasjonal Outsider Art og Art Brut*. Samtidig har stedet en museumsdel med en sosialhistorisk utstilling hvor man kan besøke en autentisk bo- og pleieavdeling for funksjonshemmede mennesker i Norge etter 1945. Trastad er et unikt og spennende museum som setter historien i en framtidsrettet perspektiv.

Art Brut
10.06.201613:42 Lena Nøstdahl

Outsider art – unikt museum og galleri

Trastad Samlinger har sitt utspring i historien til Trastad Gård i Kvæfjord, som var sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede i Nord-Norge fra 1954 til 1991. Trastad Samlinger har bygd opp sitt museum og galleri i det som var Paviljong 7 på Trastad Gård. 

Trastad Galleri har i dag en nasjonal og internasjonal samling av Outsider Art. En del kunstverk er laget av tidligere beboere ved sentralinstitusjonen Trastad Gård. Kunstverkene kan ses i Galleriets lokaler. En av de viktigste intensjoner til Trastad Samlinger er å øke kunnskapen om såkalte outsider-gruppers deltakelse og anerkjennelse i en kunstnerisk sammenheng. 

Du blir fortalt historia ved å gå rundt i den tidligere institusjonen og se hvordan de bodde. Deretter går vi videre inn i galleriet med en stor samling av bilder og gjenstander som de skapte, såkalt «outsider art». Det er store kontraster som møter deg, fra gamle slitte tvangstrøyer til de vakreste linoliumstrykk og fargerike gjenstander.

Galleriet presenterer i dag Outsider Art fra over 30 utøvere. Det vises nyere arbeider fra aktive Outsider Art kunstnere fra Norge, bl.a. Herleik Kristiansen, Torstein Nilsen, Audgunn Wilhelmsen, Wenche Nilsen, Pål Akerø og Frode Felippe Schjelderup i tillegg til et utvalg internasjonal Outsider Art med bl. a. Sergej Delanay og japansk Outsider Art. Dessuten vises en unik samling av keramikkgjenstander som er laget i institusjonstiden ved Trastad Gård. 

Sommeren 2016 viser vi også utstillingen «ALONE”, en nyprodusert utstilling med internasjonal Outsider art, av kunstnere som har autistiske trekk sammen med kunstnere som ikke har det. Meningen er at bildene skal tale for seg. Vi stiller spørsmålet: «Er det nødvendig å kjenne kunstnerens bakgrunn for å forstå kunsten?» Bilder og film.

*Art brut er en kunstvitenskapelig betegnelse for bilder som er skapt spontant av mennesker utenfor det etablerte kunstmiljøet, blant annet av barn, fanger, sinnslidende og andre «outsidere».

Åpningstider:

  • Fra 1. juli til 14. august, tirsdag – søndag, kl. 11:00 - 15:00
  • Alle fredager tilbys guiding fra kl. 12 - 13:30 (norsk og engelsk)

Omvisningen passer for enkeltbesøkende. Vi ber interesserte grupper om forhåndspåmelding.

Pris kr 80,- (inkl. guiding) 

Besøksadresse:

Oscars vei 6, Borkenes

Vi anbefaler egen transport for å komme til Trastad. Kontakt evt turistkontoret for hjelp til å finne skyss om du ikke har egen bil.

Synes du dette høres spennende ut?

Send oss en forespørsel.

Kontaktinformasjon

Sør-Troms Museum

Trondenesveien 122, 9404 Harstad

Trondenesveien 122, Harstad

Sentralbord +47 77018380 

E-post: booking@stmu.no

THS
THS

Relaterte artikler

google map